Добре дојдовте на официјалната страна на
Средното општинско училиште
Крсте Петков Мисирков - Демир Хисар

Новости и известувања

Дознајте ги најновите известувања и вести за образовниот процес во СОУ Крсте Петков Мисирков

Oд следната учебна година комбинатот ќе формира дуална паралелка во соработка со СОУ Крсте Петков Мисирков од Демир Хисар.За разлика од практичната …

Струки

Гимназиска струка

Гимназиската струка е составена од две паралелки и секоја година се запишуваат во просек по 50 ученици.

Шумарска
струка

Шумарската струка во СОУ Крсте Петков Мисирков Демир Хисар е една од двете шумарски струки во државава.

Електротехничка струка

Електротехничката струка е една од најбараните струки за минатата година. Учениците на оваа струка се подготвуваат за студии на електротехнички науки. 

За патронатот

Д-р Крсте Петков Мисирков бил роден во Постол, Егејска Македонија на 18 ноември 1874 – Софија, Царство Бугарија на 26 јули 1926 — македонски филолог, кодификатор на македонскиот литературен јазик и правопис, славист, историчар, етнограф, аналитичар на национално-политичките проблеми, публицист, собирач и проучувач на македонското народно творештво. Тој е и автор на првата книга и првото списание на современ македонски јазик, основоположник и активен учесник во македонските научно-литературни и национално-политички друштва во Белград, Санкт Петербург, Одеса и Софија, раководител на ТМОК и личност на македонскиот XX век.

Галерија